Budeme se chovat ve zlých časech šetrněji?
Budeme se chovat ve zlých časech šetrněji?
O tom, že se budeme v době krize chovat šetrněji jako jednotlivci i jako lidstvo jsem byla skálopevně přesvědčena až do chvíle, než můj zrak spatřil nadpis tohoto článku: Změňte pravidla na letištích, prosí dopravci. Musí létat i bez cestujících. To, že je lidstvo na ekonomice závislé není zlé, ale na tom, kde to hraničí s absurditou bychom do budoucna měli zapracovat. Když už se nemohou ve zlých časech chovat šetrněji velké společnosti (jako v tomto případě aerolinky), můžeme se chovat šetrněji my jako jednotlivci.
Velké nákupy, abychom nemuseli vycházet z domů
Jak se ukázalo po nedávném prohlášení vlády, není špatné se připravit. Štěstí přeje připraveným, jak praví přísloví anebo bible v známém příběhu o pošetilých a prozíravých družičkách. Ale s rozumem.
Tohle není návod kolik čeho si má člověk koupit, ale já osobně uvažuji takto:
- Vybírám si prioritně potraviny co nejvíce výživově bohaté a zároveň velmi trvanlivé (např. luštěniny, ořechy, semínka, případně sušené ovoce)
- Jako zdroj sacharidů volím vločky, rýži, těstoviny, pohanku - nepodléhají snadno zkáze, pokud je máte v uzavíratelných nádobách, jsou v dobré i dlouho po projití data minimální trvanlivosti
- Mléčné výrobky probíhají rychle zkáze, nemá cenu je hromadit do zásoby
- Nebráním se masu, mám několik kilo v mrazáku (v lednici se rychle kazí), ale není to pro mě otázka přežití (i za války lidé přežili bez masa)
- Pokud čerstvou zeleninu a ovoce, tak ty, které vydrží dlouho:
- Zelí vydrží dlouho a můžete ho dokonce i naložit (rychle a moderně, za 4 dny je zkvašeno tak akorát)
- Kořenová zelenina vč. řepy, která je velmi výživná
- Cibule, česnek - posilují obranyschopnost a dlouho vydrží
- Jablka, hrušky, citrony (jablka, citrony klidně mimo lednici, ale hrušky mi déle vydrží v lednici, venku rychle změknou)
Vařme podle data spotřeby
Nebo-li dejme prioritu potravinám, které se rychleji kazí. Ty musí na talíř nejdříve. Můžeme si je tak uskládat i do lednice, vyšší datum trvanlivosti víc dozadu, nižší dopředu. Možná to bude chtít malé oběti, jako že nevaříte to, na co máte zrovna chuť, ale na oplátku zásoby déle vydrží, protože nic nevyhodíte.
Nepleťme si datum minimální trvanlivosti a spotřebujte do!
Datumem spotřebujte do garantuje výrobce zdravotní nezávadnost, po tomto datu je potravina neprodejná. Nejčastěji bývá na mléčných výrobcích či uzeninách.
Datum minimální trvanlivosti označuje minimální dobu, kdy jakost potraviny je zachována jako v době kdy jste si ji koupil, to ovšem neznamená, že by pak byla nepoživatelná. Potravina je zdravotně nezávadná a dále použitelná. Dokonce je možné ji nadále prodávat. Toto označení nesou většinou "suché" potraviny: mouky, těstoviny, luštěniny apod.
Dojezme zásoby, které už jsme měli dávno před karanténou
Ruku na srdce, ale kdo měl před velkými nákupy na karanténu zcela prázdnou lednici, mrazák, špajz či sklep s brambory a zavařeninami? Věnujme pozornost potravinám, které už dlouho ležely v našich běžných zásobách a " provětrejme" mrazáky až na dno k nechtěně archivním kouskům. Nejen, že zabráníme plýtvání, ale uvolníme místo pro čerstvé plodiny a další nové jídlo.
Opatrně s nákupem toho, co normálně nejím
Já počítám s tím, že krize pomine a nechci jako v tomto kresleném vtipu pojídat lunchmeat až do Vánoc.
Odborníci se právem obávají, že po krizi bude zbytečně vyhozeno spoustu jídla, jednak proto, že se lidem zkazilo, jednak proto, že stále mnoho lidí nechápe rozdíl mezi pojmy, které jsme si vysvětlili výše. Průměrně každý Čech vyhodí 15 kg potravin ročně, většinou ne záměrně, ale spíš s nevědomosti, nedbalosti či nekreativnosti. Skvělé rady a tipy jak správně jídlo nakupovat, skladovat i jak se naučit vařit ze "zbytků" najdete na webu Zachraň jídlo.
Šetrněji lze nakládat i v jiných odvětví naší domácnosti, ale myslím, že ještě není čas k vrcholné panice hledání náhrad např. toaletního papíru. A i kdyby, jaro je za oknem, brzy vyraší lopuchy, takže nám nehrozí, že dopadneme jako Pepíno z kultovního snímku S tebou mě baví svět.
Autorka: Michaela Gongolová