Omezit maso
Přistihli jste se někdy přitom, že už jste alergičtí na slovo vegetariánství nebo veganství? Nebojte se, tenhle článek si nestaví za cíl znechutit jezení masa, ale spíš se zamyslet nad rozumnou mírou jeho konzumace.
S tím, jak na Zemi přibývá lidí, přestávají být trendy konzumace masa, na které jsme v našich zeměpisných podmínkách a s naší životní úrovní zvyklí, udržitelné. V roce 2022 je nás na světě 7,9 miliard lidí (worldometers.info). Může každý jíst maso denně; ráno, v poledne a večer? Věděli jste, že kdybychom snížili množství obilovin, které slouží pro výkrm hospodářských zvířat o 1/2, uživili bychom o 1,75 miliard lidí více (zdroj)?
Průměrný Evropan sní 87 kg masa za rok, Američan až 120 kg. Oproti tomu třeba v Senegalu jí lidé 17 kg masa na osobu ročně, v Indii jen 5,2 kg. V ČR je to konkrétně 77,4 kg masa na osobu za rok. (ČSÚ, 2012)
Nadkonzumace masa
Co patří mezi problémy?
Přímý vliv na životní prostředí
- produkce skleníkových plynů (dobytek produkuje methan, který má přibližně 20x vyšší účinky na atmosféru než CO2
- vysoká spotřeba vody (na 1 kg hovězího až 15 000 l vody)
- rezidua hormonů a antibiotik používána při chovu zvířat
- kácení pralesů pro vytváření nových polí s krmivy, snižování biodiverzity
Přímý vliv na člověka
- Zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob
- Konzumace uzenin nese navíc zvýšené riziko vzniku rakoviny
- Pěstování krmiv zabírá půdu pro pěstování jídla, nejcitlivěji to jde poznat v rozvojových zemích.
Přímý vliv na živočicha
- Většina zvířat je chována ve velkochovech (špatné životní podmínky, bez volného pohybu, neadekvátní strava, nedůstojný život, nedůstojná smrt)
- přehnaná genetická šlechtění
- za každým masem se jednou skrýval život
Bezmasé inspirace
a výzvy
Páteční půst nebo Bezmasé pondělí
Ať už si zvolíte celosvětovou kampaň nebo se vrátíte ke staré křesťanské tradici (nepovinné), můžete si být jisti, že uděláte dobrou věc, jak pro přírodu, tak pro sebe. Pokud půst spojíte s modlitbou či almužnou (např. za odřeknutý pokrm), dáte tomu i duchovní rozměr.
Krásná infografika, která je nejen srozumitelná dospělým, ale také dětem. Jak spolu souvisí nekonečné plantáže a řízky?
Kuchařka ze Svatojánu nabízí bezmasé recepty v tradičním a jednoduchém podání. Nemusíte se bát, že u poloviny surovin z receptů nebudete vědět, o co jde. Kuchařka má online blog, i mnoho knižních zpracování.